Tuesday, July 29, 2008

Friday, July 25, 2008

Chicken Salad

I don't know what to call this. Hubby said it looked n tasted much like chicken salad. Maybe it is. Hehe... Recipes later. Nak balik kampung, makan doyan. Yeehaa!! (Xsedar diri demam, tekak luka, lagi ada hati nak makan durian!)

Tuesday, July 22, 2008

Sayur

Most of my friends know that I don't eat veges that much. Takde pun tak jadi hal. Tapi sekarang dah ok sket la, tiap kali mkn akan ambik gakla sikit sayur, akan masak gak. Yela, kena consider tekak orang lain gak! Antara yang paling selalu dimasak, sebab ni sayur favorite (kangkung kena kurangkan sebab sejuk, ikut petua orang tua).


Sayur Campur @ Mixed Vege



Sawi + Cendawan + Egg Tofu Masak Sos Tiram

(Ni as usual la bagi nama sendiri, haha)

Asam Pedas Daging

Asam Pedas Daging and his sidekicks, Telur Dadar & Sayur Campur.
Asam Pedas Daging
1 kilo daging (direbus hingga empok)
20 biji cili kering kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
semua bahan di atas ini di tumbuk/blend hingga lumat
4 biji tomato
Daun Kesum
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa
Cara;
1. Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
3. Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi ke dalam periuk.
4. Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
5. Biar ia mendidih kemudian angkat.
6. Hidang bersama nasi putih.

Resepi tu sangat banyak actually, so I made it in half. Itu pun 2 kali makan. Kami makan tak banyak, langkah berjimat cermat, saranan kerajaan suruh ubah cara hidup... Yea right!

Monday, July 21, 2008

Gulai Ayam Kampung Dengan Nenas


Actually asalnya lauk nih ialah rendang, mak bawak masa datang haritu. Lepas tu tgk banyak lebih, n xde kuah untuk mkn mlm tuh, dengan pandainya saya telah menambah santan. Makanya jadikla dia gulai. Sayang weyy, omak masak tuh...

Friday, July 18, 2008

Ikan Goreng Berlada

Ikan Bawal Goreng Berlada

Wednesday, July 16, 2008

Daging Black Pepper


Resepi mencampak-campak. Hehe...


Daging Black Pepper
1/2 kg daging
1/2 inch halia
3 ulas bwg putih
1 bwg besar
serbuk black pepper (depends on nak pedas/panas mcm mana. In my case xleh over sgt nanti Syafi sakit perut coz dia nenen lagik)
Kicap manis, masin, segala maknenek kicap (somehow the mixture of all these will make it taste better, in the right combination of course!)
Lada hijau, utk hiasan.


Tumbuk bwg putih n halia, lumurkan pada daging yang telah dipotong nipis. Gaul sekali dengan garam n kunyit. (kunyit jgn banyak sangat nanti maung n kaler dia pelik sket). Perap utk at least 30min.
Panaskan minyak, masukkan daging n segala bahan perapan tadi. Balaik2 seketika, masukkan air sampai tenggelam.
Kacau sekali sekala, check dah empuk ke belum. Kalau dah kering, daging belum empuk, tambah air lagi.
Dah kering, slowkan api, masukkan bwg besar yg telah dimayang, kacau2 bai layu sikit.
Masukkan kicap n lada hitam. Kalau nak berkuah tambah air sikit.
Masukkan lada hijau, kacau. Siap!

Tuesday, July 15, 2008

Ikan Bawal Bakar


Saje nak cuba try test resepi Ikan Bakar Portugis nih. Kesimpulannya, krg kena ngan tekak ku ini. Huhu... Pesal ntah. Maybe kering sangat kot (ni salah sendiri la kan, hehe), or I'm too used to Mak's version of Ikan Bakar. Anyhow, the next time I'm making this, I'll make sure I have enough gravy. Maybe I should double up the kuah.
Ikan Bakar (taken from Hanieliza's Fotopages)
Bahan
1 ekor ikan bawal atau ikan merah [bersihkan dan kelar]
serai [ketuk]
5 helai daun limau purut
3 s/b jus asam jawa
daun pisang
aluminium foil
Bahan mesin/tumbuk
5 biji ciliapi
5 biji cili merah
5 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
garam
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan naik minyak.
2. Rasakan masin dan masamnya dan kacau seh ingga naik minyak. Masukkan daun limau purut dan serai ketuk tadi.
3. Letakkan daun pisang diatas aluminium foil.
4. Letakkan separuh sambal yg telah dimasakkan diatas daun pisang.
5. Letakkan ikan diatas sambal tadi.
6. Ratakan sambal ikan diatas badan ikan dan tutupkan semula dengan daun pisang.
7. Bungkus ikan dengan aluminium foil dan bakarlah dengan api paling kecil [sehingga ikkan masak ]dalam 30 minit pada setiap belah/bahagian ikan.
8. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan besar.
9. Boleh juga siapkan air asam sebagai mencicah ikan bakar ini.

Monday, July 14, 2008

Sometimes I'm just plain lazy...

Me and Jr had this for lunch. Tetiba rasa sangat malas n rasa nak mkn Maggi goreng. So... Satisfy tekak kita sesekali... Though I spent a few hours melayan denyutan kepala. Dah tau xleh makan yang gi makan beria tuh sape suruh? Hehe...

Maggi Goreng
Sebungkus Maggi (perisa ikut sukati but rasanya yg plg sedap kari la kot?)
Bawang Besar
Lada kering (Mine is already pureed so about 1/2 tbs should be okay)
Bawang Putih
Ayam/Udang/Daging (Optional)
2 tbs oil

1. Rebus mee maggi till tender (ikut sampul nya kata 2 minute, hehe)
2. Keep the bumbu for later use.
3. Panaskan minyak, then tumis bawang n bawang putih.
4. Bila wangi, tumiskan lada kering.
5. Masukkan ayam.udang/daging jika ada.
6. Kecilkan api, masukkan mee n bumbu tadi. Kacau.
7. Ready to serve.

Friday, July 11, 2008

Udang Panjat-panjat yang Tak Memanjat


Haha... I followed the recipy, tapi malasla nak susun memanjat kan. Tau apa udang pepanjat? (Sha, ko tokleh jawab!) Hehe... Perasan tak kalau kenduri kawen biasanya ada udang yang disusun memanjat tuh? Haa.. Kami la panggil udang panjat2. Nanti la letak resepi. I busy laaaa. That plus Mak n Ayah n Hadirah is coming for the weekend! Yeay!

Tuesday, July 8, 2008

Ikan Masak Asam


Orang panggil asam pedas but Sya panggil masak asam coz it is understood that apa saje yg Sya masak akan diletak lada. Masak kicap pun letak lada api. Sian anak-anakku. Hehe... Ok pe, Wan masak lagi pedas dari ibu masak tau! Hehe...


Sunday, July 6, 2008

A quick one

From the top, in clockwise;
  • Ayam Masak Halia
  • Gulai Udang
  • Sawi Goreng


Tuesday, July 1, 2008

Mee Rebus & Choco Cheese Muffin


Encik Hubby kerja last Saturday, so selain membuntang mata mengerjakan my translation projects, kena masak jugala, nak makan. Hehe... So for breakfast merangkap lunch, I made Mee Rebus. I like! Hehe.. Orang lain (namely mak) kureng sket kot sbb katanya mee rebus manis, mee kari lagi sdp sbb pedas. Tapi mee rebus I pedas, ok! Haha... Resepi? Hik, I pakai perncah mee bandung segera MAHARANI. Sedap la pada tekak kami nih, kena buat pekat la. Beli kat akak jual kat forum.


Then for tea, I made Choco Cheese Muffin. Belikat n kepala dah sakit melayan laptop, superhero n powerpuff girl (ni Abang Syahmi bagi nama ye) tuh pun dah tido so baiklah buat. Lama dah tangguh nak buat, xlarat telinga nak layan hints dari Syahmi. Tapi dia agak xpuas hati coz I didn't wake him up. Selalu dia assist. Anyway, I got this recipy from K Hani. Oishi katta!

Choco Cheese Muffin

  • 140gm choco chip
  • 100gm cream cheese
  • 80gm butter
  • 2 biji telur size M
  • 60gm gula
  • 100gm tepung gandum
  • 2sk baking powder


  • Panaskan oven ke 180℃.
  • Potong dadu 1cm cream cheese dan butter. cairkan bersama choco chip dengan kaedah double-boiled. bila dah cair, angkat dari api, masukkan telur dan kacau dengan whisk. (cream cheese tinggal ketul2 kecil putih pun tak apa)
  • Tambah gula dan kacau lagi.
  • Ayak tepung bersama baking powder kedalam adunan dan kacau dengan spatula.
  • Masukkan kedalam bekas muffin 70% penuh dan bakar selama 20 minit.