Thursday, June 24, 2010

Mee Bandung, Mee Sup, n Azzurri

Mlm ni msk simple je. Xberapa larat, subuh td bangun teruk betul selsema. Pesal ntah. Ingat nak puasa, tp kot dah nak bernafas pun susah, xdapeklaa... Bangun trn bwh mkn ubat, terbukak tv plak. Tertengok bola plak. But pg td nye match ok la lagik, xmenyedihkan mcm mlm ni punya. Huwaaaaaa..... Frust gua! Huh! Azzurri! Apekah!?!
Nway, dinner td masak Mee Sup for the kids (dedua bertambah, alhamdulillah...), n Mee Bandung for me n Mr Hubby. Recycle gmbar lama je, td meong kepala, xleh fokus. Sebbaik menjadi kuahnya (harusla jadi sebab guna perencah MAHARANI tu kan). Promote nih! Haha... Budak2 tu kalau diikutkan sgt suka sup ayam. Kot pagi bihun sup, tgh hari nasik ngan sup ayam, dinner bihun sup jugak pun boleh. Paling best bila diorg ckp, Tq Ibu, masakkan chicken sup for Ami n Adik (obviously Syahmi is the one talking, adik nye yg paham part Tq ibu tu je, tu pun selalu terbalik ckp welocome ibu!). N best tp xbest bila dedua sebok nak dtg kiss n give ibu a hug dengan tgn n mulut xbasuh lagik! Huaaaa, bau sup ayam daaa...
Ni dedua xtido lagi, tgk shaun the sheep. N melayan frustration ibu terhadap world cup tahun ini. Semua yg aku sokong semua kalah! Aku nak sokong Brazil la, biar diorg kalah jugak! Hahaha

Wednesday, June 16, 2010

Ketam Masak Cili


Aritu g Tesco jumpa ketam, nmpak ok, so belila 4 ekor comel2. Can't buy too much, I am the only one who knows how to eat it. Ye, hubby saya xbiasa mkn bnda2 ssh nak mkn ni. Kalau iktkan dia, udang pun nak kena buang kulit semua, ikan cencaru pun sama, hbs hilang segala kemanisannya. Ikan terubuk, ikan parang, nak mkn blk Seremban je la Sya. Huhuhu... Sian I...
So anyway, if ayah buys crabs, mak would make Kari Ketam. If K Long, she would make it into Gulai Ketam (gulai org N9 ialah masak lemak kuning ye puan2, hehe). So I thought maybe I'll make something different, plus tertengok gmbar kat FB org. Haih!



Ketam Masak Cili
Bahan2;
Ketam
Tepung Jagung

Bawang Besar
Bawang Kecik
Bawang Putih
Halia
Cili Kering 1.5 sudu besar, pedas sgt ng manis ketam tu

Sos Tiram
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Ikan
Kicap Masin
Kicap Manis
(dgn kata lain, letak je segala sos n kicap kat rumah tuh, haha.. xnak lmana2 pun xpe, xmenjejas rasa pun)

Cara2;
1. Bersihkan ketam tu, Sya potong 2, so sng skenak goren :D
2. Toskan, tar garam n tepung jagung, lmbung2 sket biar tersalut semuanya. Panaskan minyak.
3. Gorengkan ketam , kejap je! Kalau kering xsedap. Set aside.
4. Kurangkan sket minyak dlm kuali. Tumiskan segala bawang td, plus cili kering, smpai naik bau n pecah minyak.
5. Kecikkan api. Masukkan segala sos n kicap. Kacau2 sket, tmbah air sket. Sket je!
6. Masukkan ketam td. Gaulkan, biar smpai kuah pekat. Ke nak bekuah ke sukatila. Tp dia mmg akan jd pekat sbb guna sos tuh kan, hehe...
7. Siap, hidangkan n sila la ye, jgn malu2 :p

Monday, June 14, 2010

Ayam Bakar Mayonis & Potato Salad

Ada 1 hari nih terasa sgt2 nak mkn ayam bakar. Hehe... Semua sbb terbukak Ros nye blog :p Ros ni kenal online je benarnya, masa kat Nihon dulu. Ada sekali g Nagoya, masa tu dia dok situ, pun tak sempat jumpa, xde rezeki. Pastu Ros pindah Tokyo, skarang dah pindah Osaka, tapi kami dah laaaaama balik. Hehe... Kdg mls nak bukak blog Ros ni, sebab manjang jd lapar je, pastu terguda. Hahaha... TQ Ros! K Sya copypaste from blog Ros ye. Sape nak tgk gmbar lg menggilakan, gi blog Ros ni ye, hehe

Ayam Bakar Blackpepper Mayonis
Bahan-bahannye ( sumber resepi ros@jintanmanis.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cm halia ( agak-agak je)
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, kicap manis madu dan serbuk lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit atau satu jam, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.

( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)



Potato Salad
Bahan-bahannya

3 biji kentang ( direbus dan dilecek)
1/3 batang carrot
1/2 batang timun
1/4 biji bawang besar
3 sudu besar mayonis
sedikit garam
1 batang sosej ayam ( direbus dan dihiris halus)

Cara-caranya
1. Hiris nipis timun, carrot dan bawang besar, kemudian gaul sebati dengan 1 sudu kecil garam dan curahkan 1 cawan air, wrap kemas dan ketepikan. Biarkan selama lebih kurang 10 minit.
2. Setelah 10 minit, tapis sayur tadi bagi keluarkan air, tekan sedikit untuk mengeluarkan air yang berlebihan, di dalam bekas, masukkan kentang yang telah dilecek bersama mayonis, timun, lobak merah dan bawang besar serta sosej, gaul sebati.
3. Sedia untuk dihidangkan, tak perlu masuk garam atau gula

- Jika mahu letakkan satu biji telur rebus yang telah dilenyek pun boleh, lagi creamy rasa potato salad ni nanti. Selamat Mencuba.

Sunday, June 13, 2010

Heaven



Was on the way back from Seremban last night, and this song came out on radio. And a sudden burst of memories flooded into mind. Hmm... Good ones, not so good ones.. Bad? None that I can recall. Regrets? None whatsoever, things happen for a reason. And memories serve as a reminder, of the what ifs, of days happy and sad, of things we could smile at, of things we shared, of things we knew, of... Lots of them doesn't it? As of now, I'm content with listening n singing along to this, and bersyukur of what I had, what I have now, and what I will have later in my life. It's the song that I loved, not the stories behind, hehehe

Tuesday, June 8, 2010

Mereka

This is what they do when they are bored. Syahmi will switch on the webcam n they will start bergaya gaya gediks kat depan laptop. Haha... Aduhai anak, gila kamera betul!