Thursday, November 6, 2008

What's for dinner?

Hehe.. We only have ikan sungai (org lain kata ikan darat) n ayam kampung boleh masak banyak kali lagi. Nak beli lauk lain pun entah bila habisnya nanti isi fridge tuh. Not that I'm complaining, saya sangat suka mkn ikan sungai (especially ikan sembilang and ikan talapia) n ayam kampung (buek ghondang ko, gulai ngan nangko mudo ko). Tetapi orang lain di rumah ni orang bandar, mereka tidak pandai makan lauk-lauk kampung nih. Hehe... Tapi kalau dah masak terpaksa gakla telan, kan? Berani nak keluar makan luar? Sungguh unappreciative! Eating it once in a while won't kill you laaa.

So anyway (panjang la plak bebelan ye? Hehe..), nak buat gulai je ayam tuh, ada orang kata dah selalu sangat makan, so have to find a new recipy to cook. Nak buat rendang adalah sangat malas plus xcukup bahan (itu semua alasan je, hehe..), so I resort to this...




Ayam Ungkep

1 ekor ayam kampung (bersihkan dan potong 12)
Tumbuk halus:
5 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan putih
4cm halia
1 sudu besar lada hitam (saya ganti ngan lada api, tu pun mcm xcukup pedas je)
4 batang serai
6 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
4cm kunyit hidup
Sedikit air asam jawa
garam
4 cawan air.
Cara:Lumur ayam dgn bahan tumbuk, garam, air asam dan isikan dalam kuali , tuangkan air dan kacau sebentar. Tutup kuali dengan penutup periuk yg tinggi dan didihkan hingga ayam masak serta kering kuahnya.

1 comment:

cheryna zamrinor said...

pernah tgk the 30 minutes chef kat ntv7 masak nieh...masak jawa kan?!

* btw...kehidupan aku dah normal:D