Mak ada bagi ubi haritu. Pastu tgk FB, Mamafami g rebus ubi la pulak petang tu. Ishk... So, keluarkan ubi tu, rebus la... Tau kan rebus ubi kan? :D
Ubi Rebus
Ubi
Air
Garam
Potong ubi tuh ikut saiz yg suka.
Masukkan air sehingga melitupi (ni ayat mak ye) ubi tu.
Letak garam secukup rasa, jangan masin sgt, hilang rasa ubi tuh!
Rebus smpai empuk, then kalau air berlebih, buang air tuh. Letak semula di atas api kecil keringkan sehingga airnya hapus (again, ayat Hjh Tiarom).
Boleh dihidang bersama smbal ikan bilis (mcm biasa mak saya buat), or kelapa parut ngan garam, or gula, or sukati la, ikutla kebiasaan sendiri.
2 comments:
owhh sedap!! dhn keadaan cuaca skrg nie mmg sedap makan ubi rebus cicah sambal lak tuh, perghh
ada plak kopi. ulalallaa
Post a Comment