Wednesday, December 3, 2008

Udang Wangi



UDANG WANGI Sumber : Buku Masakan Tradisi Halimah Shuib


Bahan-bahan:
300gm udang basah saiz sederhana/besar, dibersihkan dan dibelah belakang
Segenggam udang kering, direndam dan dirumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili api, dicincang halus
3 tangkai daun kari
5 ulas bwg putih, dicincang halus
1/4 cawan air
Minyak masak utk menumis
Beberapa titis minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bwg putih bersama daun kari.
2. Masukkan udang kering, cili kisar dan cili padi.
3. Tuangkan air dan kacau. Biar medidih.
4. Masukkan udang dan minyak bijan. Kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan hidang.


---------------------------------------------------------------

Saje nak try. Best gak, rasa lain sket la dari smbal tumis udang yg normal. Bau kuat la, hence the name. Hehe... Masalahnya ialah hidungku yg sensitip tuh kensalam ya amats laaaa... Dgn udang plus the udang kering. Huhuhu... Sesekali langgar pantang xpe kot?

1 comment:

cheryna zamrinor said...

best...best...boleh try...but tunggu abeh musim tengkujuh dulu:D