Wednesday, July 16, 2008

Daging Black Pepper


Resepi mencampak-campak. Hehe...


Daging Black Pepper
1/2 kg daging
1/2 inch halia
3 ulas bwg putih
1 bwg besar
serbuk black pepper (depends on nak pedas/panas mcm mana. In my case xleh over sgt nanti Syafi sakit perut coz dia nenen lagik)
Kicap manis, masin, segala maknenek kicap (somehow the mixture of all these will make it taste better, in the right combination of course!)
Lada hijau, utk hiasan.


Tumbuk bwg putih n halia, lumurkan pada daging yang telah dipotong nipis. Gaul sekali dengan garam n kunyit. (kunyit jgn banyak sangat nanti maung n kaler dia pelik sket). Perap utk at least 30min.
Panaskan minyak, masukkan daging n segala bahan perapan tadi. Balaik2 seketika, masukkan air sampai tenggelam.
Kacau sekali sekala, check dah empuk ke belum. Kalau dah kering, daging belum empuk, tambah air lagi.
Dah kering, slowkan api, masukkan bwg besar yg telah dimayang, kacau2 bai layu sikit.
Masukkan kicap n lada hitam. Kalau nak berkuah tambah air sikit.
Masukkan lada hijau, kacau. Siap!

2 comments:

cheryna zamrinor said...

hmmm....macam nieh best sket...byk kuah..:D

MamaFaMi said...

Yang campak campak tu ler yang sedap!