Used to have Ayam 3 Rasa at Kedai Bukit in Sg Ramal, back in the courting days yearrrrssss back. Feels like it was so long ago. Tried the recipy last week, and me & Jr ended up eating more of the fish instead of the rice. Ok la tuh... Last time in Japan, we had fish fried the same way, oishikatta! Natsukashi la pulak. Hmm...
Nway, I copied the recipy from here;
Ikan Siakap 3 Rasa
Bahan-bahan (1-2 org):
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan - dihiris halus
5 batang cili padi - dihiris halus
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan sos ikan/nampla
2 sudu makan cili sos dan sos tomato
1 mangkuk nenas - dipotong dadu
1 mangkuk kecil tomato - dipotong dadu
sedikit garam dan jus lemon
cara:
1. ikan siakap dibelah bahagian tengah, bersihkan, lumur dengan garam, tepung jagung dan sebiji telur yang dipukul sedikit(I used only the egg whites), kemudian digoreng hingga garing.
2. tumis bawang putih, sos tomato, sos cili, cili padi dan bunga kantan
3. setelah layu, masukkan sos ikan, nenas, tomato, jus lemon dan daun limau purut
4. masukkan sedikit air, kacau rata, bubuh garam dan gula
5. setelah mendidih, angkat dan tuang ke atas ikan siakap yang telah digoreng.
*I skipped tomatoes sebab xde, n pinapples sebab I can't eat that. Oh, and the Nampla sauce, xde gak. And kaler nye hitam sket sbb dgn gatalnya mencurah kicap. Haha...
Done. Makan ngan nasik panas. Sedapla pada selera kami. Hehe...
1 comment:
nyummmyyyyy....sedap:D
Post a Comment