Thursday, November 13, 2008

Dinner simple sahaja...


Fikir2 nak masak apa... So masakla daging masak merah (perasan ak aku suka msk merah? hehe...), kawannya sayur kobis lemak putih n telur dadar.

DAGING MASAK MERAH
Daging
Halia
Garlic
Bawang besar
Serai
Kunyit
Garam
Lada kering

Halia n garlic tuh ditumbuk.
Potong daging, lagi nipis lagi sedap benarnya, senang nak makan n lagi serap rasa{ini sekadar teori ye. Hehe...
Basuh daging, then gaul dengan halia n garlic tumbuk tadi, n kunyit n garam. Biar dlm at least stengah jam.
Panaskan minyak, leburkan daging tadi. Gaul2 sket, masukkan air dlm 2 gelas. Tutup dengan tudung periuk ke pape la perkara yg boleh guna utk tutup kuali tuh.
Bila air dah agak2 kering, test daging dah lembut ke belum. If belum, repeat the process.
If dah lembut, masukkan bawang besar yang dipotong bulat2 n serai yg diketuk.
Bila bawang dah layu sikit, masukkan lada kering. Kacau2, biar sampai naik minyak.
Rasa, kalau dah ok, matikan api. Sedia dah untuk dimakan...

No comments: