Thursday, March 11, 2010

Ayam Masak Merah/Madu

Xnampak pun ayam nya, menyorok. Haha... Asalnya nak goreng bodoh je ayam nih. Pastu kalut ngejar itu ini, mcm kering sgt lak tergoreng ayam tuh. Tepaksa la buat kuah (read: sebenarnya tkg msk mmg kureng sket mkn ayam grg begitu sahaja :p)

Ayam Masak Merah Bermadu
Bahan2;
Ayam
Bawang Merah
Garlic (Tumbuk)
Bawang Besar (Mayang separa halus)
Halia (Tumbuk)
Serai (Ketuk je sket)
Garam/Kunyit
Lada Kering
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Cili Thai
Madu

Cara2;
Perap ayam dgn halia, bwg putih, garam, kunyit, @least half an hour. Jangan buang halia n bawang td.
Gorengkan ayam td, separa masak (In my case telebih grg so ikut la sukati sebenarnya, hehe). Ketepikan ayam td.
Tumiskan bawang merah, n halia+bawang putih lebih grg ayam td. Dah layu sikit, tumiskan lada kering sampai pecah minyak. Jangan lupa masukkan garam sket.
Dah pecah minyak (means lada dah garing), masukkan ayam td. Gaulkan, pastu masukkan sos2 mengikut kesedapan lidah sendiri. Tambah air sikit. Api normal ye, krg besar cpt sgt kering kuahnya. Kacau la selalu, bg rata.
Masukkan madu sikit, again, sesedap rasa. Ada org suka manis, ada org takat nak bg rasa je (aku la tuh :p).
Masukkan serai n bawang besar td, kacau rata. Kalau kuah tu terlalu kering, tmbah air sket lagi, kacau2.
Ikutla suka nak consistency kuah tu mcm mana suka. Done :D

2 comments:

mummyar said...

HHMM...BEST NYE...NNT NK WAT LA...MEKASIH SYA...BG RESEPI NI...HEHE...X JD LA NK DIET KALAU CAM NIE..

kasihibu said...

sodap eh ayam......