Tuesday, November 23, 2010

Ubi kayu rebus :D

Mak ada bagi ubi haritu. Pastu tgk FB, Mamafami g rebus ubi la pulak petang tu. Ishk... So, keluarkan ubi tu, rebus la... Tau kan rebus ubi kan? :D

Ubi Rebus
Ubi
Air
Garam

Potong ubi tuh ikut saiz yg suka.
Masukkan air sehingga melitupi (ni ayat mak ye) ubi tu.
Letak garam secukup rasa, jangan masin sgt, hilang rasa ubi tuh!
Rebus smpai empuk, then kalau air berlebih, buang air tuh. Letak semula di atas api kecil keringkan sehingga airnya hapus (again, ayat Hjh Tiarom).
Boleh dihidang bersama smbal ikan bilis (mcm biasa mak saya buat), or kelapa parut ngan garam, or gula, or sukati la, ikutla kebiasaan sendiri.

2 comments:

tini said...

owhh sedap!! dhn keadaan cuaca skrg nie mmg sedap makan ubi rebus cicah sambal lak tuh, perghh

Unknown said...

ada plak kopi. ulalallaa