Asam Pedas Daging and his sidekicks, Telur Dadar & Sayur Campur.
Asam Pedas Daging
1 kilo daging (direbus hingga empok)
20 biji cili kering kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
semua bahan di atas ini di tumbuk/blend hingga lumat
4 biji tomato
Daun Kesum
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa
Cara;
1. Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
1. Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
3. Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi ke dalam periuk.
4. Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
5. Biar ia mendidih kemudian angkat.
6. Hidang bersama nasi putih.
Resepi tu sangat banyak actually, so I made it in half. Itu pun 2 kali makan. Kami makan tak banyak, langkah berjimat cermat, saranan kerajaan suruh ubah cara hidup... Yea right!
3 comments:
hmmm...maknenye asam pedas nieh still letak rempah la ek? daging tuh rebus dulu ke? kalo masuk daging dulu baru masuk air rebusan jadi tak?
dekfa,
ko penah try masak asam pedas berempah tak?? buh rempah kari, jintan, lada hitam sume tu..
laki den gomar gilo makan lauk tu..nak nak kalo lotak ikan duri..
menyelerakan
Post a Comment