Wednesday, June 16, 2010

Ketam Masak Cili


Aritu g Tesco jumpa ketam, nmpak ok, so belila 4 ekor comel2. Can't buy too much, I am the only one who knows how to eat it. Ye, hubby saya xbiasa mkn bnda2 ssh nak mkn ni. Kalau iktkan dia, udang pun nak kena buang kulit semua, ikan cencaru pun sama, hbs hilang segala kemanisannya. Ikan terubuk, ikan parang, nak mkn blk Seremban je la Sya. Huhuhu... Sian I...
So anyway, if ayah buys crabs, mak would make Kari Ketam. If K Long, she would make it into Gulai Ketam (gulai org N9 ialah masak lemak kuning ye puan2, hehe). So I thought maybe I'll make something different, plus tertengok gmbar kat FB org. Haih!



Ketam Masak Cili
Bahan2;
Ketam
Tepung Jagung

Bawang Besar
Bawang Kecik
Bawang Putih
Halia
Cili Kering 1.5 sudu besar, pedas sgt ng manis ketam tu

Sos Tiram
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Ikan
Kicap Masin
Kicap Manis
(dgn kata lain, letak je segala sos n kicap kat rumah tuh, haha.. xnak lmana2 pun xpe, xmenjejas rasa pun)

Cara2;
1. Bersihkan ketam tu, Sya potong 2, so sng skenak goren :D
2. Toskan, tar garam n tepung jagung, lmbung2 sket biar tersalut semuanya. Panaskan minyak.
3. Gorengkan ketam , kejap je! Kalau kering xsedap. Set aside.
4. Kurangkan sket minyak dlm kuali. Tumiskan segala bawang td, plus cili kering, smpai naik bau n pecah minyak.
5. Kecikkan api. Masukkan segala sos n kicap. Kacau2 sket, tmbah air sket. Sket je!
6. Masukkan ketam td. Gaulkan, biar smpai kuah pekat. Ke nak bekuah ke sukatila. Tp dia mmg akan jd pekat sbb guna sos tuh kan, hehe...
7. Siap, hidangkan n sila la ye, jgn malu2 :p

6 comments:

sheila said...

mak suka ketam nyiah... nak nak ketam nipah..isi dia confirm solid..takyah nak tgk bulan mengambang ke menguncup bagai

farah said...

uuuuiiii terguda nyer i menerujakan pic ketam itu...rase nak wat lah...tok ayah frh siap pki playar nk mkn ketam tmpt yg keras tu huahua

MQ said...

minggu depan hubby ku cuti 3 hari sempena love anniv. akan ku pegi ke jeram mkn ketam..maleh aa nak masak sendiri..order duduk mkn, tak habis bungkus..itu lebih nikmat..haha :)

sayangsayangibu said...

enpakwe akak pun g2, kalau nak masak ketam hari bukan bekerja, kalau hari bekerja dio makan juga tp
ayat eh adolah
tak boleh nak menikmati bebetul sobab tak cukup maso kato eh..
sya tadi akak ketuk pintu bawak pinggan lagi
napo tak bukak...?

Sya Annur said...

nest: tu la, aku suka gak, tp laki den xgheti mkn! tensi i tauuu, nnti bilo den mkn dio pndang lak tuh, tu sbb la aku mkn bkk specks, xnmpak org, xde pressure, hahaha
farah: haha, kalau kat nihon kat dia ketuk pakai tukul besi!
MQ: aku ada masalah la nak comment kat blog bm kau, pesal tah. sila sila, ke jeram, n pastikan ilham bekerjasama!
k jaja: laaaa, akak biar bonar. pintu mano akak kotuk? kakaka... adokah mkn kotam hari kojo xsamo ghaso ngan cuti? adokah semaso cuti dio ambik maso 8 jam utk makan? kekeke

tini said...

lakimu sama jenis dgn lakiku.. tak adventure langsungkan :D btw jom mkn ketam 8D